Een dag in het leven van een Cloud Native Architect

28.09

Hey! Mijn naam is Dennis Present, en vandaag geef ik graag wat meer uitleg bij wat ik voor CloudFuel doe. Ik ben een van onze Cloud Native Architects, wat betekent dat mensen steeds bij me terechtkunnen voor alles rond cloud-first development. Omdat we bij CloudFuel focussen op Microsoft en hun Azure ecosysteem, spits ik me ook daarop toe. Wil je graag meer weten? Lees dan zeker verder! 

Als Cloud Native Architect hou ik me vooral bezig met projecten waar we vanaf het begin software ontwikkelen met het oog op de cloud. Dat betekent dat ik requirements van de klant vertaal naar technologische oplossingen die in ons geval deel uitmaken van het Azure ecosysteem.  

Omdat we meteen in de cloud ontwikkelen, kunnen we oplossingen voor onze klanten bedenken die hen heel wat moeite besparen. On-premise oplossingen vergen doorgaans veel manueel aanpassingswerk, dus het voelt goed om volop de kaart van innovatie en ontzorging te kunnen trekken. 

Als Architect vorm ik de brug tussen de IT en de business kanten van een project. Ik heb dus zowel technische als architecturale skills nodig, maar vooral een zekere hoeveelheid ervaring. In een rol zoals de mijne heb je vaak nood aan soft skills zoals communicatie en netwerken, maar die vergen nu eenmaal redelijk wat tijd om helemaal juist te krijgen. 

Je hebt specifiek als Cloud Native Architect een gemiddeld aantal technische taken vergeleken met andere Architecten, maar dat varieert doorheen de loop van een project. In het begin van een project heb ik gemiddeld zo’n zeventig procent architecturale en dertig procent uitvoerende technische taken. Eens de initiële architectuur op poten staat, besteed ik meer aandacht aan het schrijven en valideren van code en het opzetten van omgevingen. 

Voor mij is het zeer belangrijk dat CloudFuel rekening houdt met je voorkeuren rond workload. Toen ik startte als Cloud Native Architect, merkte ik namelijk al snel dat het voor mij nogal uitdagend was om verschillende projecten te balanceren vanwege het voortdurende wisselen van context. CloudFuel gaf me gelukkig de nodige ademruimte en veranderde mijn planning zodat ik op een groot langdurig project kon werken. Tegelijk houden ze ook rekening met mijn collega’s die wel liever op meerdere gelijklopende kleine projecten werken. 

Wanneer ik begin aan mijn wekelijkse en dagelijkse stand-up meetings weet ik nog niet wat de komende periode exact zal brengen. Ik weet wel dat er steeds een aangenaam evenwicht zal zijn tussen de technische en architecturale kant. Die meetings zijn trouwens het ideale moment om eventuele hindernissen te identificeren en de prioriteiten te rangschikken voor de komende periode. In grotere projecten zoals mijn huidige taak komt daar soms ook uitleg naar de andere Architecten bij kijken. Ik moet vaak successen op de korte termijn afwegen tegen projectdoelen op de lange termijn, maar ik hou ervan om die puzzelstukjes samen te brengen tot een productief geheel. 

Mocht het nog niet duidelijk zijn: de job van een Cloud Native Architect zit vol afwisseling. Dat is net een van mijn favoriete aspecten van de job. Ik hou ervan dat ik mijn dagen kan doorbrengen met het oplossen van vragen en problemen en met creatieve oplossingen voor de dag kan komen. Mijn persoonlijke favoriet is om onze junior ontwikkelaars te coachen wanneer ik hun code valideer. Als Architect ben je dus een echte probleemoplosser! Door al dat sociaal contact kan je trouwens ook voortdurend werken aan je people skills. 

Natuurlijk is een ander voordeel van de job dat je als Cloud Native Architect voortdurend in contact staat met de nieuwste technologieën en doorheen je carrière up-to-date kan blijven. Er zijn volop mogelijkheden om je te verdiepen in containertechnologieën zoals Helm, Kubernetes en Docker en systemen voor kwaliteitscontrole zoals WhiteSource, CAST en Sonar. Daarnaast leer je werken met verschillende programmeertalen en een breed scala aan applicaties en PaaS services in het Azure ecosysteem. 

Het vergt wel wat tijd en moeite om je expertise in al die zaken uit te diepen. Gelukkig hebben we bij CloudFuel een uitgebreid onboardingproces waardoor je meteen aan de slag kan. Ik heb in een ander artikel wat meer uitleg gegeven bij dit proces, dus neem zeker hier een kijkje! Als je graag al doende leert, zul je het bij ons ongetwijfeld goed doen. Als iemand die voortdurend met de cloud bezig is vallen er namelijk voortdurend nieuwe dingen te leren en ontdekken. Bij CloudFuel ondersteunen we je maar al te graag bij die ontdekkingstocht. We organiseren allerhande momenten voor kennisdeling, en geven je toegang tot een heel resem aan opleidingstrajecten en certificaten via de Cronos Groep. 

Voel je je net zo thuis in een vergaderruimte als in een Java of .NET IDE? Wil je meer leren over het Azure ecosysteem en op de hoogte blijven van de recentste cloudtechnologieën? We zijn nog op zoek naar enthousiaste nieuwe Cloud Native Architects, dus stel je zeker kandidaat! 

Smokescreen